Runes mikrosement tips

Rune Haraldsen.png

Mikrosement på tunga

Hva, hvorfor, hvordan etc. Mikrosement?

Rune Haraldsen

Zenzorama

  • Hvorfor velge mikrosement?

  • Hvordan se om jobben er bra eller dårlig utført med mikrosement?

  • Hva koster mikrosement?

Hvorfor velge mikrosement?

Søker man ut i verden, og ser bakover tid, har vegger og gulv en type puss. Det finnes en rekke forskjellige typer dekorpuss. Men felles for dem alle er fantastiske løsninger med ulike kvaliteter, utseende og strukturer.

Mikrosement har en opprinnelse fra disse eldre puss-utgavene – selv om produktet egentlig ble skapt for å bli brukt på hangerskip til den amerikanske militæret rett etter andre verdenskrig. Vi i Norden har stort sett valgt å bekle overflatene annerledes. Her hjemme er vi veldig glade i treverk, tapet, gips og fliser. Alle disse overflatene er veldig fine, men andre land har altså vært langt foran oss på å bruke pussede flater.

Mikrosement er blitt et enda bedre produkt. Det gir en av de få overflatene som faktisk er bøyelig og har en stretch i seg. Ingen ordinær murpuss kan måle seg med dette. Muligheten til å velge mellom en rekke farger og strukturer gjør mikrosement til et produkt som vil vare. Akkurat som tilsvarende puss har gjort i tusenvis av år i andre land. Med mikrosement slipper du også fuger og silikon-overganger, noe gir et mer helhetlig uttykk med skjøtefrie og rene linjer. I stedet for å ha fuger som forstyrrer mønstrene som finnes i fliser, får man i stedet en hel vegg med et helhetlig uttrykk. Trykkstyrken til produktet gjør også produktet egnet til gulv, fasader, terrasser osv. Mikrosement er rett og slett et fantastisk produkt som endelig har kommet for å bli. Det skaper vakrere hjem. 

Hvordan se om jobben er bra eller dårlig utført med mikrosement?

Jeg har jobbet med dette i sju år, har vært gjennom en rekke fallgruber selv - og sett både mange fine og rare løsninger på hvordan mikrosement skal legges. Én ting er i hvert fall helt sikkert: Dette er et håndverk, og til syvende og sist er det ingen som kan si at det er feil lagt. Men: Hvis du ønsker et type utseende, og får noe helt annet, er det lov å være misfornøyd. Man kjøper heller ikke en flis i butikken med et visst utseende, for så å få noe som ikke ligner. Det som skiller, er god og dårlig utføring i alle ledd. Først og fremst handler det om kommunikasjon. Man må være enige om hvordan utseendet skal være, så må man vite hvordan man kommer fram til ønsket utseende. Vær derfor bevisst på at både du som privatkunde og deg som håndverker, er enige om farger og utseende. Det vil alltid være noe variasjon, da dette er håndverk. Men innenfor en viss ramme skal man få det resultatet man har blitt enige på forhånd gjennom å se på prøvene.  

948878EF-C638-4D24-BB6F-27DE9CA5A9AD_1_1

Hvor mange forskjellige typer mikrosement-metall finnes det?

Det er mulig å få metall i forskjellige varianter. Dette er jern som skaper rust, kobber, messing, aluminium, sølv, bronse. Alle legges med forskjellige teknikker om man ønsker det mest mulig originalt. 

Mikrosement rust: 

Her opererer man med en jernspon som er tilsatt eller erstattet med sement i produktene. Dette kan legges på i alle mulig varianter. Men for å god kontroll, legges det i tynne lag. Det følger en aktivator, som påføres for å fremskynde rusteffekten. Man kan også sette jernet ut under åpen himmel for at det skal korrodere. 

Mikrosement kobber: 

Det finnes mange forskjellige varianter for å få det perfekte utseendet med kobber. Her finnes det ingen fasit, men lek deg med aktivator i det første laget, før det andre laget legges. Dette kan skape en irring som kommer fra innsiden. 

Mikrosement aluminium/sølv: 

Påføres med myk spade – i lange fine drag. Dette produktet er av de hardeste produktene å slipe, men ikke bruk noe særlig under 400 korning på papiret. Da får man den glatte overflaten som gjenspeiler aluminium. 

Mikrosement bronse: 

Dette er mikrosement-produktet som er mest likt den vanlige mikrosementen. Legges i tynne lag, med en myk spade, for å få frem den glattheten produktet kler aller mest.