Dekorpuss på full fart inn i norden
Dekorpuss er et noe ukjent begrep for oss her i Norden. Normalt tyr vi enten til fliser, treverk eller malt gips. Men ser vi nedover i Europa, kler de gjerne overflatene sine med vakre og mer dekorative overflater. Med dekorpuss kan man skape det mest utrolige på overflatene - i form av farger og strukturer. Velkommen til Zenzorama! Her har vi en rekke forskjellige typer dekorpuss til inspirasjon: Tadelakt - Marmorino plaster - Terrazzo - Terrastone - Stucco Venezialo, Beton Stucco og dekor-malinger.
Dekorpuss sin opprinnelse
Dekorpuss har sin opprinnelse helt tilbake for over 4000 år siden. Det sies at tadelakt startet sin opprinnelse her tilbake til ditt. Den gangen ble det brukt på baderom og den dags badstuer. Fra dette har produktene utviklet seg, men teknikkene er veldig lik deler av dagens teknikker. Dette har blitt lært i arv, fra generasjon til generasjon.
De aller fleste av dagens dekorpuss er av eldre art, og utseende forbinder vi som oftest med en glatt med struktur overflate. Det finnes muligheter hvor dekorpuss er også rolige og matte utseender.
Hvor kan man bruke dekorpuss?
Dekorpuss har variabelt kvaliteter, noen av pussen er kun til tørre vegger, mens andre kan brukes på bad. Det er viktig å tenke at dekorvegg er ekte håndverk og tilnærmet kunst. Så lenge underlaget er stabilt og utenom åpne skjøter, så fungerer dekorpuss veldig bra. Ta en nærmere prat om du er usikker på oppbygningen av underlaget. Men dekorpuss kan brukes på alle underlag, så lenge man bruker riktige primer og tar forbehold om at kvaliteten varierer.
Hvorfor velge dekorpuss?
Nordmenn elsker å pusse opp. Bad, kjøkken, stue og gang får gjerne hver sin omgang etter hvert som tiden går. Det trenger ikke å være så omfattende. Noen ganger kan en ny og stilfull overflate gi et visuelt løft inne i boligen.
Dekorpuss har mange fordeler med kvalitet og utseende: Det kan blant annet legges direkte på eksisterende overflater, strietapet, gips, malte vegger, betonggulv etc.
Dekorpuss kan skape det mer unike i ditt hjem, med vegger ingen andre har. Man skaper her overflater uten en eneste skjøt.
Kan jeg legge dekorpuss selv?
Dekorpuss er lett å påføre og mye enklere enn å legge andre typer overflater, som både er tidkrevende og krever mye arbeid og justeringer. Men alt etter øyne som ser. Ønsker man noen detaljer innenfor dekor verden, som virkelig kreves erfaring, så kreves det erfaring. Om dette er noe man kan legge selv, er avhengig menneske som spør. Noen klarer dette veldig fint selv, mens andre får raskt overraskelser. Jeg vil anbefale rom som bad og legenden blir gjennomført av profesjonelle. Ta kontakt før du setter i gang, så tar vi en gjennomføring før oppstart. Vi har også diverse kurs innenfor dekorpuss. Se mer under kurs.
Hva koster dekorpuss?
Pris på dekorpuss varierer fra produkt til produkt, og hva du trenger av underlag. Om man har en helt slett vegg eller gulv, uten noen større form for forarbeid, så kan prisene på dette ligge helt ned til kr. 50,- pr. kvm. og oppover. Det finnes så ufattelige mange varianter, som gjør dette spennende. Så anbefaler først å se igjennom hva man liker, så ta en vurdering utifra dette. Priser fra håndverkere varierer også, utfor hvem dekorpuss man bruker og hvor detaljert det skal legges.